Appex DM

Min kone og Svein Oddvar Moen

Ragnar Larsen Ragnar Larsen
E-post

La meg slå fast med én gang: Min kone har aldri møtt Svein Oddvar Moen, Norges for tiden beste fotballdommer.

Men: De har fotballen felles. Min kones innsikt i fotball er opparbeidet fra TV-stolen og en og annen stadiontribune i flere enn Svein Oddvar Moen leveår og hennes forståelse av fotball er slett ikke å kimse av.

Mange års TV-observasjoner av oppgjør i Premier League, Champions League, VM- og EM-turneringer og norsk eliteseriefotball har gitt henne den erfaring at et lag som brenner et straffespark, det laget vinner heller ikke kampen. Dette har skjedd så mange ganger at det i vår TV-stue er opphøyd til regel. Bommer du på straffespark, så vinner du ikke kampen. (Min kones erfaringsregel gjelder imidlertid ikke ved straffekonk).

Vi så at dette stemte i åpningsoppgjøret mellom Polen og Hellas i går kveld. Hellas fikk straffespark, men den polske keeperen reddet. Dermed vant ikke grekerne. Oppgjøret endte 1-1. Leserne kan selv følge med videre utover i turneringen og se om min kones teori holder vann.

Svein Oddvar Moen ble ikke tatt ut til å være EM-dommer. Det var synd. Åpningskampen led under mangel på en dommer av hans format. Med Haugar-Moen som pipeblåser, ville Hellas ha fullført kampen med 11 mann. Utvisningen av en av grekernes midtstoppere like før pause var en komplett skandale. To gule kort, og ut me’n! Etter vår oppfatning var ingen av de to hendelsene i nærheten av noe gult kort, knapt nok frispark.

Men den spanske dommer Carlos Carballo så noe andre ikke så. Han la listen høyt for kontante taklinger ellers, men i tilfellet med den greske forsvarer Pastatathopoulos (håper navnet er korrekt skrevet) led han av hallusinasjoner. Hvorfor hjalp ingen ham med å lete etter kontaktlinsene? Det vil forbause oss om han får flere EM-kamper å dømme.

Like forbausende er det at en landslagsspiller ikke klarer å score på straffespark. Ballen ligger i ro. Det er ingen spillere fra motstandernes lag som kan forstyrre deg. Målet er bare 11 meter unna og det er over sju meter bredt. Og kanskje like viktig: Det er nesten to og en halv meter høyt. Og så klarer ikke spillere i europaeliten å score – utrolig!

Denne spaltist skal ikke skryte på seg fotballferdigheter han aldri har hatt. Han spilte alltid i trøye nummer to. De dårligste på laget ble alltid sidebacker den gang. Jeg avfant meg med min vanskjebne, la opp som 17-åring – og siden har norsk fotball gjort store fremskritt.

Men: Jeg bommet aldri på et straffespark! Poenget er å sette ballen utenfor keepers rekkevidde. Denne elementære forståelse er mangelvare på mangt et fotballag. Du ser det mens ballen er i spill også: Angriperne skyter midt på keeperen. Selv om det i fotballens snart 150-årige historie aldri har skjedd at noen har skutt ballen tvers gjennom kroppen på en målvakt og i mål, så er det mange angripere som stadig vekk lever i håpet.

Denne spaltist lever i håpet om at EM-turneringen vil utvikle seg videre fra de glimtvis gode periodene vi så i de to kampene på åpningskvelden. For øvrig: Se opp for russerne!

E-post