Appex DM

Ansvarlig redaktør før han visste ordet av det

Foto: Haakon Nordvik

Ansvarlig redaktør før han visste ordet av det

Noe av det beste, kanskje det aller beste med TV Haugaland er at kanalen er blitt en del av folks hverdag. Og at vi får være med i folks bevissthet er en journalistisk prestasjon det er grunn til å være stolt av. Alexander Urrang Hauge (34) har vært ansvarlig redaktør i TV Haugaland siden 1. desember i fjor.

Svein Olav Hansen Svein Olav Hansen
E-post

Ikke så mange månedene, det. Men likefullt måneder som har gitt ham mye. En spennende og lærerik tid. Egentlig var det som journalist han skulle inn i lokalene på Risøy. Men en kjapp og passe uventet avgang fra daværende redaktør gjorde at han havnet i redaktørstolen omtrent før han hadde fått spyttet i Smedasundet. Og han stortrives i jobben. Utfordrende javel, men et solid knippe flotte og kompetente medarbeidere gjør at dette går veldig bra. Slik han ser det og føler det. Helt kompetent eller bekvem følte han seg riktignok ikke, da han i noen tilfeller i starten måtte trø til foran skjermen. En kombinasjon av anspenthet og nervøsitet gjorde at han ved en anledning faktisk endte opp med jernteppe. Og direktesendinger har man som kjent ikke muligheter for å klippe i.

Reaksjoner bra

En ganske så ubehagelig og småflau opplevelse, minnes han. Reaksjoner vil man alltid få når man sitter i posisjon. Det har også han fått. – Men det er flott at folk engasjerer seg, enten de nå kommer med ros eller ris. Det er akkurat slik det skal være. Redaktøren har uansett valgt å sette opplevelsen med jernteppet på kontoen for opplevelser som gir god ballast og nyttig erfaring. I sum, noe positivt, noe å bygge videre på. Dessuten – presiserer han; «Never change a winning team», med adresse sitt utmerkede kollegium. Og det er da heller ikke foran skjermen han primært skal være.

En meningsbærer

Han skal være bak, i kulissene – og sørge for at det som kommer på skjermen er av høyest mulig kvalitet. – Vårt, eller mitt mål er at TV Haugaland hele tiden skal være en aktuell meningsbærer i lokalmiljøet – en som setter dagsorden. Selv om Urrang Hauge ikke har lang fartstid i den lokale fjernsynskanalen har han likevel rukket å få på plass et par nyvinninger. Som Torsdagsfesten og Horisont. To konsepter han har fått hyggelige tilbakemeldinger på. To serier som har truffet bra. Torsdagsfesten med sin freshe, urbane og trendy profil, lokalt kulturliv tuftet på både kjente og ukjente. Et program fortrinnsvis rettet mot de yngre. Mens Horisont retter seg mot næringslivet. Et program som følges med stor interesse av flere og flere. Han trekker også frem FKH-TV som en viktig faktor i TV Haugaland. Et konsept de vil følge opp og om mulig satse enda mer på i tiden fremover.

Friluftsliv

Urrang Hauge vokste opp i området nord for Skeisvannet. Sammen med mor, far og to søstre. Et område som ligger rimelig tett på naturen, og som følgelig var midt i blinken. Friluftsliv i mange varianter har nemlig alltid trigget ham. Unggutten var også ivrig i speideren og i turistforeningen. Enda ivrigere var han når han fikk ski på bena. Da fortrinnsvis type Telemark. Å kjøre Telemark med venner har alltid ligget hans hjerte nært. De hadde da også god tilgang til hytte på fjellet, og visste å benytte seg av de mulighetene denne tilgangen ga.

Basket

En annen interesse var basketball. Nå var det nå slik at det ikke var all verdens basketballbaner her på berget. Men som ungdommens representant i velforeningen der de bodde klarte han å «mase» seg til en basketbane på løkka der de bodde. Det var stort. Telemark og basket er den dag i dag klare favoritter når vi snakker om sport.

Passiv forsvarsspiller

Som så mange andre unggutter var også han innom fotballen. Det handlet mest om løkkefotball. Men han fikk da med seg et par sesonger i Vard, som småguttspiller. Men valgte å gi seg da de de fikk en trener med ambisjoner. Det passet ham ikke helt. Ei heller hadde han de rette kvaliteter i forhold til trenerens ambisjoner, erkjenner han uten å stusse. Urrang Hauge var av typen passiv forsvarsspiller. En som helst spilte med nevene i lomma. Og som ikke hadde triksing som sin sterke side. Når han tenker seg om hadde han vel ingen sterke sider på fotballbanen i det hele tatt. Og offside har han fremdeles ikke peiling på, medgir han flirende. Og aner vi en viss stolthet?

Steinerskolen

Sine første skoleskritt tok han på Steinerskolen. En skole som har vært med og formet ham. En skole som tar individet på alvor, og som utvikler og bidrar. Og som gir elevene muligheter til å fordype seg i fagene. Noe helt annet enn den ordinære A-4-skolen. Her gikk han til og med åttende klasse. År som ga ham forståelse og innsikt – og interesse for de mer bakenforliggende saker og ting. Han vil også benytte anledningen til å trekke frem et par av lærerne. Gunnar Hjertaas og Hans Aasland. To karer som var ham til stor hjelp. Stort dårligere var heller ikke Tor Braut, en av lærerne hans på Haraldsvang ungdomsskole. En fantastisk formidler og lærer, også han, skryter den tidligere elev.

Journalistikk

Allmennlinjen ved Skeisvang vgs neste, før et år på folkehøyskole i Valdres. Etterfulgt av idrett grunnfag ved høyskolen i Volda. Idrettsinteressen var nemlig rimelig intakt, selv om fotballene ikke akkurat hadde trillet hans vei. Men det stoppet likevel der. Han hadde grublet en del på yrkesvalg underveis, men nå hadde han det klart for seg. Urrang Hauge ville ikke inn i skoleverket, han ville utdanne seg til psykolog. Men da han slet med gode nok karakterene kom han rett og slett ikke inn på det studiet. Dermed ble det å søke i andre retninger. Men etter noen leserinnlegg og frilansjobbing for skimagasinet Fri Flyt fikk han øynene opp for journalistikken..

Iran og Australia

Og de må ha likt det han skrev, for de ville ha mer av ham. Noe som blant annet ga ham en reportasjetur til Iran. Skisport i Iran – er det mulig, det da? Joda, det var godt mulig det. Urrang Hauge tilbragte to uker i dette tilkneppede landet, for å lage reportasje fra de alpine skisporene der. En på alle måter fantastisk opplevelse. En opplevelse som alene fortalte ham at han ikke bare var på rett spor, han var på rett hylle. Dermed Oslo neste, og journaliststudier. Før han satte kursen for Brisbane i Australia og nye journalisstudier der. Fantastisk, der også.

Elise

Noe som gjorde oppholdet ekstra okei var nok det faktum at Elise fra Håvik var med. Mikset med en god dose tilfeldigheter lå i bunn for treffet. Siden har det vært dem. For tre år siden kom Emma til verden, og i august står jente nummer to for tur. De bor forresten i Ramsdalen. Stedet å bo, særlig da for en som elsker friluft og vegetasjon. Men før de kom så langt bar det tilbake til Oslo, fra Brisbane. Nå fikk han seg et vikariat for Dagbladet Fredag – en trendy variant, fortrinnsvis for de unge. Vi skriver 2005. Også dette engasjementet bragte ham ut i verden, til nye spennende reisemål. Journalistspiren jobbet også flere år i VG og fikk også med seg viktig erfaring fra Dagens Næringslivs lørdagsmagasin og D2. Alt som featurejournalist – hvor hele historien skal frem. Underveis hadde han utviklet interesse for shipping, dermed hadde han enda et ben å stå på, sett med profesjonelle øyne.

«Dra meg i flettå»

Sammen med Kjetil Sande og Kjetil Hetlevik Johansen har han også laget og produsert Haukelimagasinet de senere årene. For ikke å snakke om boken «Dra meg i flettå – ein undergrunnsguide te Haugalandet». En bok laget i skjemt og sjargong, fra miljøer folk vil kjenne seg igjen i. Og kjenne andre i. På godt og vondt, dog harmløst. En bok han ga ut i 2010, sammen med Kjetil Sande og Gunvor Saltvik. – Den desidert sprekeste og nyskapende boken som noen gang er gitt ut her lokalt – bortsett fra boka til Rabinowitz, påstår en offensiv tekstforfatter. Og han mener det. Urrang Hauge kan også smykke seg med en Gullsild, som han vant for Haugesund sentrum sammen med TV Haugaland og Eivind Fiksdal i Appex. Den ansvarlige redaktør elsker kort og godt å skrive. Ikke kun om lokale trivialiteter, spesielle tilfeller og originaler. Men like mye trives han med å gå i dybden. Det sitter rimeligvis i ham fra tiden på Steinerskolen, der folk fikk være seg selv, fikk være individer. Og han liker også å lese. Å ta til seg ny kunnskap, å fordype seg.

I grytene

På hjemmebane har han klare planer om å fordype seg mer i grytene. Han har nemlig ambisjonene i orden, mangler «kun» kompetansen. Men så lenge viljen er tilstede mener han det skal gå bra. Skjønt, noe fikser han likevel med den største selvfølge. Nærmere bestemt pizza, sjokoladekake etter Mammas oppskrift og speilegg. Der er han virkelig god, flirer han ubeskjemmet. Men så var det resten da. Har nok et stykke å gå der ja. På utsiden har han havnet i en ny situasjon, i og med at han nå, for første gang har sin egen hageflekk. Og det han så langt har erfart er at det er veldig kjekt med slik hage. For tiden går han sågar svanger med en plan om opparbeidelse av en solkrok.

Hvordan er så den lokale TV-profilens forhold til TV-titting generelt? Foruten nyheter trives han best med serier som Mad Men, The Wire, The Sopranos og In treatment, Six feet under – serier som viser historiefortelling av ypperste merke.  Ellers elsker han gode dokumentarfilmer.

En reise-entusiast

Hvordan er så Urrang Hauge i forhold til reiser? – Jeg er nok en reise-entusiast, svarer han kjapt. – Det er ikke et sted i verden jeg ikke ville ha dratt til. En reisende i genuine opplevelser. Det kan for såvidt være hva som helst, hvor som helst, hva tid som helst. Alle steder har noe i seg, særtrekk, sjarm, mangel på sjarm. Han trekker frem ferien de hadde på Tahiti som en reise å huske med gullskrift. Det samme gjelder de tre ukene de hadde på kryss og litt tvers på vestkysten av USA. Det var også stort. Men han trives over alt, for ordens skyld også i Syden med kjernefamilien. Drømmeferien skal de ta når barna er blitt store nok. Da skal det bli en «dannelsereise». En reise der barna skal få sjansen til å danne seg oppfatninger av verden – med egne øyne og tett på. En reise av en varighet på to-tre måneder. Skjønt, den ligger noe frem i tid. Enn så lenge får de nøye seg med noe mindre heftig. Det gjør susen det også. Reise-entusiasten har evnen til å glede seg også over de små ting i hverdagen. Og så gleder han seg over at utviklingen i TV Haugaland ser ut til å gå i riktig retning. – Vi har en fantastisk redaksjon som jobber beinhardt. Øivind Lindøe er både kollega, våpenbror og venn – jeg tror vi utfyller hverandre på mange områder. Jeg føler at vi begynner å få skikkelig fart på dette her, smiler en offensiv Urrang Hauge.

E-post