Appex DM

Livet smiler i alle retninger

Livet smiler i alle retninger

Det har i grunnen gått over all forventning. Så pass og så til de grader at stortingsrepresentant Arve Kambe (37) fra Høyre og Haugesund har sagt ja til å fortsette. Hvis folket vil, vel og merke.

Svein Olav Hansen Svein Olav Hansen
E-post

Og i dag er det ingen som helst grunn til å tro noe annet. Partiet seiler på en solid medgangsbølge og det politiske liv er følgelig en dans på roser for Kambe og hans partifeller.

Men som småbarnsfar er det naturligvis ikke alltid like enkelt, eller like kjekt å måtte være borte fra barna dager i slengen – mer og mindre året rundt. Skjønt, Kambe har gjennom sine tre år på tinget lært seg at det ikke alltid er like nødvendig å være fysisk tilstede. Livet som stortingspolitiker er på mange måter ikke så statisk som Kambe hadde forestilt seg. Det handler nemlig langt på vei om å styre sitt eget løp. Det vil i klartekst si at han reiser hjem så ofte som mulig. For å kunne være sammen med sine kjære. I tillegg har han en grei leilighet i Oslo, der det er god plass til både de to guttene Amadeus (4) og Leander(2,5), samt fru Amalie. I tillegg kan Stortinget på Løvebakken by på Løvehulen. Et eldorado for barn. Her stortrives Amadeus og Leander. Så pappa Arve føler virkelig at han har fått maks ut av livet som folkevalgt. Han sitter på den grønne gren. Samtidig er han naturligvis klar over at han ikke bare kan sitte der og sole seg, med bratt nakke og nesen til værs. Han må bidra.

Regionens mann 

Særlig føler han en selvsagt forpliktelse til å fremstå som en etterrettelig politiker – en som er til å stole på. Ikke kun generelt, men også med tanke på den enorme offensiven han satset på før valget. Der han sto frem med visjoner, plakater, posters, målsettinger, klare meldinger og løfter. Stem på Kambe – regionens talsmann, var budskapet. Når sant skal sies hadde han ikke all verdens tro på at taktikken skulle bringe ham til Løvebakken. Men han tok feil så det suste – og suste inn på Stortinget. Kambe er svært bestemt på at valgløftene skal følges opp av handling. At de ikke blir liggende og steke i sitt eget flesk. Dette valgflesket. Det er i så måte fantastisk viktig å ikke gro fast der inne i Oslo, men å komme seg rundt og få truffet folk, der folk er, presiserer han.

Finanskomiteen

Integreringen på Stortinget har også gått over all forventning og mye lettere enn han hadde forestilt seg. Og på toppen av alt havnet han i finanskomiteen på første forsøk. Det var dit han ønsket seg, og det var der han fikk sete. Finanskomiteen er inne over alt, en komite som gir medlemmene muligheter til å påvirke i større grad enn de gjør i andre komiteer.

Er du blitt regionens mann? – Jeg jobber med det så godt jeg kan, for å holde de løftene jeg ga før valget. Om jeg har lykkes må nesten andre bedømme. Men jeg har fått mange flotte tilbakemeldinger fra folk. Enten de nå stopper meg i Haraldsgata eller andre steder. Jeg har inntrykk av at mange er fornøyde, samtidig som jeg regner med at det er noen der ute som ikke er det. Det er jo umulig å gjøre alle fornøyd. Men jeg gjør så godt jeg kan, og jeg lærer noe hele tiden. Med seg til Oslo har Kambe også tatt de plakatene og budskapene han brukte under valgkampen, for hele tiden å gi seg selv en påminnelse om hva det er han har lovet.

Bjøllehaugen, Vormedal

Men Kambe har ikke alltid vært politiker, han har vært liten gutt i shorts han også. Familien flyttet fra Hauge til Bjøllehaugen på Vormedal da han var ca seks år. Mor, far og en såvidt yngre bror. De bodde forresten i samme huset som Rønneviks kolonial på Hauge. Det var Kambes oldefar på morssiden som i sin tid etablerte butikken. På Bjøllehaugen var de nærmeste naboer til skog og mark. Dermed ble det mye klatring i trær, bygging av hytter, spennende «oppdagelsesreiser» og naturligvis indianer og cowboy. I tillegg til alt det andre unge gutter driver med – leker og løkkefotball.

Sportsklubben Nord

Og etterhvert innmelding i Sportsklubben Nord. Kambes plass var på høyresiden, enten som back eller flanke. Men strengt tatt spilte det mindre rolle hvor han var. Kambe hadde det rett og slett ikke i seg. Han var type veldig dårlig fotballspiller, erkjenner han uten blygsel. Men gøy var det likevel. Flott kameratskap og mange kjekke turer. Fotball kan være gøy, om man ikke alltid treffer ballen. Det handler om selvinnsikt. Kambe la således opp i ung alder. Det ga seg selv. Fotballinteressen har imidlertid alltid fulgt ham.

Ingen medgangssupporter

Og det handler i første rekke om FKH og Manchester United. Men han vil ha seg frabedt å bli omtalt som medgangssupporter, i forhold til valg av engelsk favorittlag. Valget ble nemlig tuftet på en kombinasjon av farens påvirkning, samt medfølelse. Kort fortalt eller forklart, tapte Man U på overtid for Sunderland. Og omsorgsfulle Kambe valgte seg de stakkars taperne. Siden har han vært en trofast rød djevel, selv om han politisk kler seg i blått. Men – for alt hva vi gjør må vi ikke glemme Sandra – en hund. Et særdeles kjært familiemedlem unge Kambe tilbragte mye tid sammen med under oppveksten. Sandra betydde mye.

Skolegang og Unge Høyre

Etter gjennomført barne- og ungdomsskole bar det til Skeisvang vgs. Kambe gikk ut som rødruss i -93, samme året som familien flyttet til Hasseløy. Det ble sommerjobb på Hydro og forberedende innen ex phil, samt samfunnsvitenskapelig metodeprøve. En nødvendighet, for å komme inn på universitetet. Men først måtte han inn og gjøre sin plikt for fedrelandet, på Madla. Et veldig okei år. Samtidig var Kambe bitt av den politiske basille, og vervene og utfordringene sto formelig i kø. Først i Unge Høyre, både lokalt og på fylkesplan. Blant annet som formann i Unge Høyre Rogaland.

God drahjelp

I tillegg ble han valgt inn som varamann til bystyret i Haugesund i 1995. Her fikk han særdeles god drahjelp fra solide partifeller. Nemlig Petter Steen jr, Bjarne Housken og Bent Høie. Tre karer som var rause og som har gitt av seg selv hele veien. Kambe kan ikke få fullrost dem nok. Særlig Høie har han dratt veksler på. Han var Unge Høyres valgkampleder foran valget i 1997. Men ga seg etter valget. For selv om det gikk unna politisk måtte han jo ha seg en jobb. Men først mer skolegang. Nå grunnfag jus – og mellomfag historie. Deretter universitetet i Bergen, heseblesende, tut og kjør – og bestått eksamen, i -97. Innen sammenliknende politikk. Med den i boks var det å satse videre politisk. Kambe kom med i Unge Høyres sentralstyre året etter, som nestleder. Og videre; bystyret og fylkestinget i -99, som nordfylkets representant. Kambe hadde sett seg ut samferdselskomiteen, men ble sluset over i omsorg. Ikke helt etter planen, men likevel svært så givende, erfarte han. – Ja, jeg er virkelig takknemlig for at jeg fikk med meg de fire årene der.

Trygge Barnehager

Men stadig var Kambe ute etter jobb. Og det var høyst sannsynlig kommet noen for øre at så var tilfelle. Tilsynelatende ut av intet kom således tilbudet fra Trygge Barnehager, via en «hodejeger». Et tilbud Kambe ikke kunne si nei til. – Min beste avgjørelse noensinne, sier han om den saken. Jobben som markedsansvarlig var utrolig lærerik, på en rekke områder. Herfra har han også dratt med seg kunnskap som er svært matnyttig i forhold til politikk. Men selv om han takket ja, følte han likevel ikke at han var i mål. Den politiske kvernen malte og malte i hans hode. Drømmejobben – på det daværende tidspunkt  måtte være som rådgiver i olje- og energidepartementet. Og ganske riktig; Tilbudet kom det. Fra statsråd Torild Widvey. Akkurat da led Kambe en rekke valgets kvaler. Men han landet likevel hos Sigurd Aase og Eli Sævareid i Trygge Barnehager. To fantastiske arbeidsgivere jeg har mye å takke for, skryter en Kambe uten forbehold.

Gruppeleder

Jobben som markedsleder i Trygge Barnehager gikk uansett an å kombinere med politikk. Og Kambe raste i denne visshet videre på den politiske landevei. Etter lokalvalget i 2003 endte han opp som gruppeleder, kun 28 år gammel – og for øvrig yngst i bystyret. Kambe var gruppeleder i seks år. År som nok gjorde noe med ham – i den forstand at han ble både tøffere og mer hardhudet. Som gruppeleder måtte han ta mange tak i debatter. Og kritikk i andre fora manglet det naturligvis heller ikke på. Men alt ansvaret ga ham verdifull ballast.

Skryter

Han ønsker også å trekke frem det flotte samarbeidet han hadde sammen med ordfører Steen og partileder Steinar Jansen. Kambe liker å skryte, og drar i den anledning også frem moren og faren. De har gitt ham en fantastisk oppvekst. De har alltid stilt opp, og har gitt ham uvurderlig hjelp og støtte, skryter han takknemlig. Inkluderende og åpne. En hjelp han nå etter beste evne prøver å dra videre, til beste for sine barn igjen. Og joda, de har for lengst fått sine røde drakter. Og er følgelig to små, røde djevler. Men søte.

Amalie

Nå er han ikke alene om oppdragelsen. Med på laget er i høyeste grad også fru Amalie. De traff hverandre i 2005. Som gjester i TV Haugalands morgensending. De hadde aldri truffet hverandre før, men det var noe som  traff dem begge. Det sa ganske enkelt pang eller bang. De så seg aldri tilbake, og det ble både forlovelse og etterhvert giftermål – i 2009. Bosted Ramsdalen, flytting til Skagen Brygge, før de for halvannet år siden flyttet til sitt private paradis. Sentralt, men med landlig atmosfære. Helt maks, sprudler en fornøyd Kambe i feriemodus.

Ryddig

Huslig? Er vel ikke så borte vekk der. Var egentlig ikke klar over at han hadde huslige talenter, men han har både overrasket og imponert seg selv. Om andre har latt seg imponere er en annen sak. Men han liker å ha det ryddig og tar sine grep i forhold til det. Dessuten lager han mer mat på hjemmebane enn det fruen gjør, hevder han med tyngde. – Men Amalie er i fin utvikling, så dette ser lovende ut, flirer han. Stortingsrepresentant Kambe har lett for det. Lett for å dra på smilebåndet. Til  tross for at det ble smått med titler på hans kjære Man U denne sesongen. Men det snakker vi ikke om. Dessuten er det alltid en ny sesong. Og forresten gjør FKH det så bra at det kompenserer en del. Kambe stortrives for øvrig i hagen – hvilket han aldri hadde trodd skulle være mulig. Han som aldri hadde hatt en eneste hage for egen regning. Rene, skjære jordfreseren, om nødvendig. Plen, hekk og alminnelig vedlikehold – Kambe tar saken med glede.

Hva ser han så på TV? – Fotball, kommer det kontant. Og for en fremskutt politiker er det selvsagt at han følger nyhetene tett. Ellers trives han når han kan sette seg ned med en serie, gjerne på DVD. Her er Mad Man blant favorittene.

Reiser

Kambe reiser mye i forbindelse med jobben, dog fortrinnsvis i eget land. Hvordan er det med reiser av mer privat art? Joda, han liker å reise. Favorittland er i så måte Italia. I tillegg står New York særdeles høyt i kurs. Men han trives stort sett over alt. Hva så med drømmeferien? Den starter i Manchester – med to kamper på Old Trafford, før kursen settes mot New York. Drømmeferien, del to handler mest om barna. Da blir det Florida og Disneyworld og annet snadder, hovedsakelig på barnas premisser.

Ellers har Kambe fått opp øynene for teater og musicals. Gift med teatersjefen ved Haugesund Teater hadde alt annet vært merkelig. Enten nå øynene er frivillig oppe, eller ei. – Jo, jo, jo, jeg må jo bare erkjenne at jeg har funnet ut at teater er gøy, i likhet med musicals. Så, om han er det enkelte oppfatter som en hardkokt politiker, er det likevel mulig å forme ham. Vel og merke hvis man er teatersjef og mor til barna. Eller Manchester United-infisert. Men uansett, manglende titler, livet smiler til Kambe – og Kambe smiler tilbake.

E-post