Appex DM

Trolsk, grønn blues

Trolsk, grønn blues

Irske Gráinne Duffy serverte trolsk, spennende og livssprudlende blues av det grønne slaget i Skånevik fredag ettermiddag. Hun ble tatt vel imot av sine tilhørere.

Lars-Toralf Storstrand Lars-Toralf Storstrand
E-post

Irske Gráinne (uttales: Grånja) Duffy er en unik bluesopplevelse. Med bakgrunn midt i skiftet mellom Irland og Nord-Irland, i byen Castleblaney. Hun spiller gitar i eget band.

Duffy er musikkutdannet fra college, med bakgrunn i jazz og klassisk musikk, noe som gir henne både et særpreg og et overtak på musikken – som er vel verdt å få med seg.

Etter at hun fullførte utdannelsen, bestemte hun seg for at det var rock’n’roll og blues hun ønsket å bruke kunnskapene sine til. Stemmen er særpreget – og god, og som gitarist er hun noe for seg selv. Musikken hennes har noe trolsk og opprørsk over seg som man nesten er programforpliktet til å regne med når det kommer fra irsk hold. Det gjør imidlertid ikke musikken skadelidende, heller snarere tvert om.

Tyngden i det irske lynnet, etter å ha vært et underkuet folk i lange tider, ligger som en uuttalt bunn i det hele. Et sjelelig, såvel som kulturelt fundament av det slaget som folk til det det er.

Nå er også det fundamentet imye av  bluesen som sådan og Gráinne Duffy kan kunsten å uttrykke dette både sterkt og bevisst.

Hvordan man nå enn vrir og vrenger på ord og uttrykk, var det tydelig – og det er det viktigste – at tilhørerne i uteteltet ved House of Blues likte det de så og hørte av blå musikk fra den grønne øya i vesterhavet.

E-post