Appex DM

Jenta som synger blues som ‘the girl who sang the blues’

Jenta som synger blues som ‘the girl who sang the blues’

Lars-Toralf Storstrand Lars-Toralf Storstrand
E-post

Det sies at Dana Fuchs er et fyrverkeri på scenen. Selv sier hun at hun ønsker å fange en sjelfulle og rockete vibber i sin musikk, men allikevel på en måte som gjør at den har begge føttene på jorden.

Fuchs har også føttene godt plantet i to leire, og har erfaring fra både film og musikk, blant annet har hun spilt Janis Joplin i Off-Broadway-musicalen Love, Janis.

Mye av inspirasjonen hennes har sine røtter i gospelmusikk, siden hun i ungdommen sang fast i gospelkoret i en lokal baptistkirke, inntil hun fikk rådet fra en eldre, svart kvinne om å slippe musikken løs – og tok det rådet på alvor.

Videre har dama skrevet og fremført musikk for den uavhengige filmen Sherrybaby, og er kjent for sin friske tolkning av Beatles-låta Helter Skelter, som av mange regnes for å ha en sentral stilling i heavyrockens fødselsrier.

All ære skal imidlertid Alf Warloe Christophersen og ledelsen i Skånevik Bluesfestival ha – da flyet som skulle bringe Dana Fuchs og band til Haugesund og senere Skånevik ble kansellert – og snudde alt på hodet for å sende helikopter til Ørsta for å fly henne og bandet til Skånevik i tide til konserten.

Betegnelsen «fyrverkeri» er slettes ikke malplassert. Og selv om enkelte kan oppfatte den som klisjeaktig, er det en beskrivelse som passer meget godt.

Det er imidlertid ikke bare musikken som er fyrverkeriaktig. Stemmen også. Det er lett å forstå hvorfor Dana Fuchs har spilt Janis Joplin – for det er entydige kvalitetstrekk som minner sterkt om «the girl who sang the blues» for å sitere Don McLeans episke sang American Pie.

Likevel kan jeg ikke annet enn å undre meg over hvorfor denne dama ikke har covret Led Zeppelin. Det måtte da være sanger og tekster som hadde passet særdeles godt til hennes spesielle stemmeprakt.

Den som lever får se.

 

E-post